info@econea.cz

226 633 542 (Po - Pá: 9 - 17 h)

Ovesná kulajda

Kulajda je česká klasika. Sladkokyselá bílá polévka s houbami a bramborami se tradičně podává s vejcem. Pokud chcete veganskou verzi, použijte místo ghí rostlinný olej a místo vejce přidejte například jednu lžíci vařených bílých fazolí.

Ingredience

4 větší brambory
1 cibule
800 ml ovesného nápoje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce jemných ovesných vloček
1 lžička himálajské soli
½ lžičky drceného kmínu
cukr dle chuti
1 kostka rostlinného biobujonu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
2 lžíce ghí
4 čerstvá vejce
4 lžíce octa na přípravu vajec
hrst kopru

Návod

Sušené houby na hodinu namočte.
Nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova, zalijte 0,5 litrem vody, přidejte sůl, bujon, koření, pokrájené brambory, houby, vločky a vařte do změknutí.
Připravte ztracená vejce: do kastrolu dejte asi 10 cm vysokou vrstvu vody, přiveďte těsně pod bod varu a vlijte 4 lžíce octa. Vajíčko vyklepněte do děrované naběračky a zbavte tak nejtekutější části bílku. Z naběračky vejce opatrně vyklopte do vody a nechte uzavřít. Nechte pošírovat asi 3 až 4 minuty podle velikosti vejce. Vylovte děravou naběračkou a osušte na papírovém ubrousku. Opakujte s ostatními vejci.
Před podáváním vyjměte koření. Každou porci doplňte vejcem a ozdobte koprem.
Video poster
Ovesná kulajda

Ovesná kulajda

Ingredience

  • 4 větší brambory
  • 1 cibule
  • 800 ml ovesného nápoje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 lžička himálajské soli
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • cukr dle chuti
  • 1 kostka rostlinného biobujonu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 lžíce ghí
  • 4 čerstvá vejce
  • 4 lžíce octa na přípravu vajec
  • hrst kopru

Návod k přípravě

Sušené houby na hodinu namočte.Nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova, zalijte 0,5 litrem vody, přidejte sůl, bujon, koření, pokrájené brambory, houby, vločky a vařte do změknutí.Připravte ztracená vejce: do kastrolu dejte asi 10 cm vysokou vrstvu vody, přiveďte těsně pod bod varu a vlijte 4 lžíce octa. Vajíčko vyklepněte do děrované naběračky a zbavte tak nejtekutější části bílku. Z naběračky vejce opatrně vyklopte do vody a nechte uzavřít. Nechte pošírovat asi 3 až 4 minuty podle velikosti vejce. Vylovte děravou naběračkou a osušte na papírovém ubrousku. Opakujte s ostatními vejci.Před podáváním vyjměte koření. Každou porci doplňte vejcem a ozdobte koprem.

Můj proklepnutý košík (0)

Zatím se v košíku nic nenachází.

Vyberte zemi a měnu

Nelétáme ještě do celého světa jako čínské cvičky, ale doručujeme do Čech a na Slovensko.

Pokračovat
Už jen krůček k eko srdcovkám

Pro ukládání a zobrazení oblíbených zelenáčů se prosím přihlaste nebo registrujte.