Naše stránky využívají magické a tajuplné soubory cookie. Procházením econea.cz potvrzujete, že víte, co to cookies jsou, jak je můžete odmítnout a jak zpracováváme osobní údaje všech hrdinů.  Rozumím

226 633 542 (Po - Pá: 8 - 17 h)

info@econea.cz    

Váš košík je prázdný, honem do něj něco přihoďte! :-)

Pokračovat v nákupu

Sonnentor Meduňka sypaná BIO (50 g)Podpoří duševní zdraví

Lahodná citronová vůně téhle bylinky vás přenese do mládí na babiččinu zahrádku, kde pro své všestranné účinky meduňka nesměla chybět. Rostlinka plná antioxidantů podporuje kognitivní a duševní zdraví člověka. Podpoří dobrou náladu, ale pomůže i zklidnit a naladit na výživný spánek. Čaj z ní chutná jak teplý, tak studený, slazený, nebo jen tak. Pomůže srovnat trávení a podpoří také hormonální rovnováhu. Pro Sonnentor ji šetrně sbírají biopěstitelé z našich luhů a sousedních zemí, balená je pak ručně, aby se lístky co nejméně polámaly.

Česko-rakouská značka Sonnentor nás svým přístupem uvádí v obdivný úžas. Průkopník ve výrobě bioproduktů svými lahodnými čaji i voňavým kořením rozdává radost už přes čtvrt století. Es má přitom tahle srdcová značka plný rukáv. 100% BIO kvalita každé ingredience. Šetrné zpracování a velký díl ruční práce. Kompostovatelné materiály, minimalizace odpadů a uhlíkové stopy. Obdivuhodně transparentní a férová spolupráce s farmáři. To jsou jen střípky inspirativní práce, kterou tým Sonnentoru dělá svět lepším místem. Nezaměnitelná značka přeměňuje obyčejný hrneček s čajem v symbol naděje, že poctivou prací v souladu se Zemí skutečně můžeme pomoci následujícím generacím k lepší budoucnosti. 

  • Úchvatně voní a chutná
  • Šetrně vypěstovaná i zpracovaná
  • Podporuje správné trávení a hormonální balanc
  • Podporuje duševní zdraví a relaxaci
  • 100% přírodní
  • 100% BIO kvalita

Skladem > 5 ks V pondělí Liftagem nebo ve středu kurýrem u vás doma ?

85

To chci koupit
  • Zboží skladem odešleme už tentýž pracovní den
  • Všechny naše produkty důkladně vybíráme
  • Možnost vrácení zboží do 30 dnů
  • Zásilky balíme s láskou a ekologicky
Pro vás se rozkrajují - Pavel, Martin a celý tým :-)
  • Opakované použití
  • Zdravotní nezávadnost
  • Úspora vody
  • Úspora elektřiny
  • Rozložitelnost v přírodě
  • Úspora tepla
  • Šetrná výroba a materiály
  • Recyklace
  • Fair trade
  • Šetrná doprava
Zjistěte více najetím myší
Detailní popis
Sonnentor Meduňka sypaná BIO (50 g) Podpoří duševní zdraví

Lahodná citronová vůně téhle bylinky vás přenese do mládí na babiččinu zahrádku, kde pro své všestranné účinky meduňka nesměla chybět. Rostlinka plná antioxidantů podporuje kognitivní a duševní zdraví člověka. Podpoří dobrou náladu, ale pomůže i zklidnit a naladit na výživný spánek. Čaj z ní chutná jak teplý, tak studený, slazený, nebo jen tak. Pomůže srovnat trávení a podpoří také hormonální rovnováhu. Pro Sonnentor ji šetrně sbírají biopěstitelé z našich luhů a sousedních zemí, balená je pak ručně, aby se lístky co nejméně polámaly. 

Jak si připravit lahodný meduňkový čaj?

  • Na jeden 200ml šálek stačí 1 čajová lžička sušené meduňky. 
  • Zalijte ji vroucí vodou a nechte 5-10 minut vyluhovat.
  • Přeceďte a užijte si bylinné osvěžení.
  • Meduňkový čaj chutná skvěle teplý i studený.
  • Tip: V teplých dnech si připravte "limonádu" ze zázvoru, citronu, meduňky a doslaďte ji kapkou sirupu z agáve nebo čekanky.
  • P.S. Meduňku skladujte v suchu a chladu.

Meduňka pěstovaná s respektem k přírodě

Meduňku pro Sonnentor s respektem k přírodě a všemu živému pěstuje hned několik biofarmářů. Ve vesničce Kozojídky je to pan Janíček, rodina Maleňákova v Bílých Karpatech, Majka a Ondřej Podstavkovi z Bozetické ekofarmy nebo třeba němečtí biopěstitelé Heinz a Jens Henrichovi. 

To, čím se krmíme a co si patláme na kůži, se zrcadlí na našem zdraví. Proč je věrnost čistým přírodním produktům mnohdy tím nejlepším doktorem, si přečtěte u nás na blogu.

Jak zatočit s únavou, nejen tou jarní, najdete pak v tomhle článku. Najdete v něm tipy na detoxikaci organismu v režii bylinek i rady, jak tělu dopřát vitaminy a další prospěšné látky, které mu chybí.

Proč tak hltáme přírodní dobroty od Sonnentoru?

  • Jsou BIO. 100%! Úplně každá ingredience, kterou vkládá do svých výrobků, vyrostla na půdě kontrolovaného ekologického zemědělství. Konvenční forma pěstování Sonnentoru jednoduše nedává smysl. 
  • Zrodily se z plodin od spolehlivých pěstitelů. Mateřídouška od Any a Daniela z Portugalska, kmín od Petra z Vysočiny, růže od paní Blanky z Moravy. Vazby mezi týmem Sonnentoru a farmáři nejsou jen obchodní, ale především hluboce lidské. Založené na férovosti, důvěře a respektu.
  • Podporují náš kraj a ruční práci. Některé teplomilné byliny a koření sice putují ze vzdálenějších zemí, lokálnost je pro Sonnentor ale důležitá. Vedle strojů si cení ruční práce. Kromě místních farmářů, tak dává uplatnění i dalším lidem z regionu.
  • Vznikají udržitelně. V Sonnentoru přemýšlí o dopadu každého svého kroku. Výrobny pohánějí obnovitelnou energií. Používají jen plodiny ekologicky vypěstované a lokální, co to jde. Byliny zpracovávají šetrně a hotové produkty balí do recyklovatelných nebo kompostovatelných materiálů. 
  • Způsobují nakažlivou radost. Svou prací žijí a právě radost je jejich vnitřní motivací. Tím se jim daří šířit mezi lidi upřímné nadšení z bylin, čajů, koření a života vůbec.

S farmáři a pěstiteli tahají za stejný konec provazu

Sonnentor je doma v Čejkovicích na jižní Moravě a velké množství surovin odebírá od místních biopěstitelů (aktuálně je jich přes 25). Třeba růže u paní Blanky z Moravy, kmín u Petra na Vysočině a měsíček s chrpou v olomouckém kraji u rodiny Lačňákových. Všechny druhy bylin, čajů a koření, po kterých je poptávka, u nás ale nerostou. BIO kávu pro ně proto pěstuje a sklízí Don José Mario Castro (přezdívaný Chema) na severu Nicaragui. Papriku mají ze španělského biodynamického zemědělství Patricie a Josého. Verbena, máta i bobkový list pochází od Any a Daniela z Portugalska. Bazalka, jahoda či kontryhel vyrostly v Kosovu.

S farmáři přitom navazují mnohem hlubší vztah než jen obchodní. Jsou s nimi i jejich rodinami v osobním kontaktu, navzájem se znají a mohou se na sebe spolehnout. Zároveň se od nich učí. Jde totiž často o rodiny, které se hospodaření s půdou věnují po dlouhé generace a jejich cit a napojení na přírodu je tak naprosto výjimečné.

Vše je BIO. Ano, opravdu vše

  • Na produktech Sonnentoru můžete vídat logo Evropské unie pro ekologickou produkci

Každý čajový lístek, každá kulička koření, bylinka či kakaový bob pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. Proč? 

  • BIO je bez pesticidů a herbicidů. Bioprodukty obsahují 200krát méně pesticidů než ty z konvenčního zemědělství. 
  • BIO je dobré pro včely. Na pesticidy k hubení škůdců nemají včelky žádný ochranný skafandr, zabíjí tedy i je. Pilné bzučilky nám díky opylování zajišťují přibližně 80 % potravy. Bez jejich přítomnosti by ze světa zmizely různé druhy ovoce a zeleniny. BIO tedy pomáhá přežít včelkám a v konečném důsledku i nám. 
  • BIO chrání vodu. Pesticidy pomalu, ale neúprosně, prosakují do podzemních vod. Co je smrtící pro hmyz a přírodu, nebude mít na lidské zdraví asi moc blahý dopad, že?
  • BIO je bez GMO. Vliv genetické modifikace na potraviny a člověka zatím není dostatečně prozkoumaný. V ekologickém zemědělství se mu proto raději zcela vyhýbají.
  • BIO chrání zdroje. Ekologický způsob pěstování pomáhá snižovat CO2 v ovzduší. Místo abychom půdu využívali do jejího absolutního znehodnocení, je potřeba jí hodnotné prvky přirozenou formou vracet, aby zůstala úrodnou i pro budoucí generace.
  • BIO lépe chutná. Rostliny mají v přirozeném prostředí ke svému růstu dostatek času. Při pěstování a zpracování v ekologickém režimu si tak zachovají přirozenou a plnou chuť.
  • BIO je bez umělých přísad. Povoluje pouze přírodní složky (s výjimkou pektinu v marmeládách). Oproti tomu do běžných potravin se může přisypávat přes 300 různých aditiv.
  • BIO podporuje rozmanitost. Ekologičtí pěstitelé často kultivují tradiční a dnes méně známé druhy ovoce, zeleniny i bylin. Podporují biodiverzitu, proto do své půdy vysazují více neobvyklých plodin.

Kvalitu jistí ruční práce i přísné kontroly

Životní kvalita a kvalita produktů jsou pro tým Sonnentoru navzájem neodlučitelně spojeny. Základem produktu je proto vždy vypěstování té nejlepší suroviny v biokvalitě. Byliny a koření vyrůstají pod láskyplnou péčí uvědomělých pěstitelů, kteří je i sklízí a suší (teplota se pohybuje kolem 42 °C) a skladují v optimálních podmínkách. Výsledkem je nejen bezkonkurenční kvalita a vysoký obsah cenných silic, ale také krásná barva. Sypané čaje obsahují vysoký podíl celých listů a květů, které uchovávají přírodní éterické oleje a čaj má díky nim svěží a plné aroma. Bylinky se lámou na menší části teprve bezprostředně před použitím. Porcované čaje pak pečlivě vyrábí přímo v Čejkovicích. Byliny, květy a ovoce šetrně pořežou, odpráší (aby výsledný nálev nebyl kalný) a míchají do lahodných směsí.

Při jejich zpracování tedy spousta kroků probíhá ručně. Plná chuť přírodních přísad díky tomu zůstává opravdu v každém sáčku čaje a v každé špetce koření. Součástí pečlivého procesu je i důsledná kontrola napříč celým výrobním procesem. A to jak samotnými pracovníky Sonnentoru, tak nezávislou kontrolní společností ABCERT AG. Při senzorické kontrole se posuzuje vzhled a částečně i kvalitua vysušení vstupní suroviny a odhalují se případné nečistoty. Následně vzorek suroviny putuje do akreditovaných laboratoří, kde je podroben mikrobiologickým analýzám a analýzám na zbytkové pesticidy. Pokud je vše v pořádku, může být surovina propuštěna dále do výroby. V následujících výrobních krocích jsou mimo jiné nasazeny i magnety a detektory kovů pro zachycení případných kovových nečistot.  

V Sonnentoru hrají fér

Každý článek řetězu je důležitý. Biopěstitel, kolega, prodejce i zákazník. S pěstiteli se pravidelně schází, věří totiž, že trvalé vazby vystavěné na vzájemné důvěře a respektu tvoří základ fungujícího podnikání. Ačkoli výrobky Sonnentoru nezdobí logo Fair Trade, nakupují suroviny, které normy férového obchodu splňují na 100 %. Svou transparentnost tahle značka posunula na úplně novou úroveň i projektem Bylinkový ráj. V rámci něj berou zákazníky na exkurze přímo do výrobny čajů i bylinkové zahrady.

Čajové sáčky do kompostu, krabičky k recyklaci

V roce 2008 se v Sonnentoru vydali na trnitou, ale naplňující cestu k udržitelným obalům a minimalizaci materiálů. Krabičky jsou tak dnes vyrobené z kartonu z certifikovaného lesního hospodářství FSC. Sypané čaje chrání ještě celulózová fólie. Ta je kompostovatelná na domácích kompostech, kde se při ideálních podmínkách rozloží za 42 dní. Sáčky porcovaných čajů pak vznikají z dvoumetrových vláken textilního banánu abacá a celulózy s FSC nebo PEFC certifikátem. Sáčky nejsou bělené, čímž se opět šetří energie a příroda. Společně s biobavlněnou šňůrkou je můžete zkompostovat na zahradě nebo hodit do bioodpadu. Visačky u čajů jsou papírové. Ochranné obaly jednotlivých nálevových sáčků od roku 2019 pak vyrábí ze 100 % z obnovitelných zdrojů. Jedná se o kombinaci papíru a celulózové fólie, která všechno cenné aroma uchová pěkně uvnitř. Díky tomu oproti předchozím přebalům šetří 15 000 kg plastu (na bázi ropy) a ztenčením papírové vrstvy na 50 g/m2 také dalších 22 000 kg obalového materiálu. Tisk na výrobcích pak zajišťují plně kompostovatelnou rostlinnou barvou.  

Udržitelností dýchají

Udržitelnost provází Sonnentor od samého počátku. Pod ruce si pouští pouze rostlinky z kontrolovaného ekologického zemědělství (to produkuje o 25 % méně CO2 než to konvenční). Výrobny a kanceláře pohánějí solární energií z elektrárny na střeše haly a obnovitelnou energií od Nano Energies. Voňavé produkty balí do recyklovatelných nebo kompostovatelných obalů. Daří se jim vytvářet nová, trvale udržitelná pracovní místa v okolí Čejkovic a jejich zaměstnanci jezdí auty na CNG nebo šlapou do pedálů elektrokol. Své výrobky neprodávají do nadnárodních obchodních řetězců, distribuují je jen v maloobchodních lokálních obchodech a partnerských prodejnách. Pro dopravu produktů využívají kamiony, které by se vracely domů prázdné. A z nezpracovaného bylinného "odpadu" dokonce vyrábí rostlinné pelety a vytápí s nimi své haly. :)

Je toho fůůůra. Do udržitelnosti zkrátka šlapou, jak se dá. Ekologie pro ně není moderní vlnou, ale jedinou možnou cestou. Sonnentor tak krásně dokazuje, že podnikat se dá i v souladu s přírodou, nikoli jen na její úkor. 

Jak to vlastně začalo? Bylinkami s příběhem

  • Zakladatel Sonnentoru Johannes Gutmann

Myšlenka Sonnentoru se zrodila v roce 1988 v rakouské veničce Sprögnitz, v hlavě třiadvacetiletého nezaměstnaného mladíka Johannese Gutmanna. Chtěl podpořit místní sedláky a horlivě věřil, že nejlepší cesta pro zdravý život, životní prostředí a budoucnost je cesta ekologického zemědělství. Začal objíždět místní trhy, nabízel balené bylinky, čaje a koření od místních sedláků a stal se v regionu známou postavičkou. Lišil se především tím, že lidem nenabízel "jen" produkty, ale také příběhy lidí, kteří je je vypěstovali.

„Snažíme se inspirovat ostatní a měnit svět k lepšímu. Podnikáme zodpovědně, a díky tomu můžeme do každého domova přinášet zdraví, pohodu a radost.“

Na stejných principech zakládal Johannes s Tomášem Mitáčkem český Sonnentor na jižní Moravě v roce 1992. První semínko zájmu o léčivé rostliny se v Tomášovi usadilo už během jeho studií na gymnáziu. Pravidelně tehdy míjel obchůdek s léčivkami a živě si představoval své vlastní podnikání v podobném duchu. O několik let později potkal Johannese Gutmanna a jeho myšlenka mu učarovala.

„Hledám inženýra Mitáčka, máš doma tatu?“

  • Tomáš Mitáček, Johannes Gutmann a Josef Dvořáček

Tak Tomáše ve dveřích oslovil pan Sítek, který se se svými bioplodinami přišel ucházet o spolupráci. První biopěstitele totiž hledal Tomáš přes inzerci v novinách, jak se to v té době běžně dělalo. :) Z úsměvného prvního setkání s panem Sítkem vznikla dlouhodobá spolupráce a pevné přátelství. Stejně jako s mnoha dalšími místními i zahraničními biofarmáři.

Netrvalo dlouho a na Moravě vznikly první čtyři druhy sypaných bylinných čajů. Z jemnějších kousků léčivek, které zbyly při balení sypaných čajů, začali balit nálevové sáčky. A jak už je dnes zřejmé, lidé si jejich čaje zamilovali. K dnešnímu dni tak i český Sonnentor vyrašil do všech stran. V jihomoravských Čejkovicích vyrostly nové prostory i sklady biosurovin na místě bývalého zdemolovaného kravína.

Nová etapa života českého Sonnentoru se pak začala odvíjet s příchodem Josefa Dvořáčka v roce 2009. Vnesl do fungování společnosti fůru invencí. Ať už to byla nová prodejna, exkurze do výroby, kavárna nebo bylinková, naučně odpočinková zahrada s vyhlídkovou terasou. Koncept transparentnosti dovedl na zcela novou úroveň, založil osvětový projekt praxí pro studenty a exkurze pro děti, které tak mohou zažít vznik bioproduktů a téma zdravé výživy a životního stylu z první ruky.

Jak Sonnentor roste, přibývá i radosti

Firemní motto: "tady roste radost" dokonale odráží poslání značky. Přinášet lidem radost a nadšení z bylin, čajů a koření... a ze života vůbec. Ze zakladatele Sonnentoru Johannese Gutmanna se postupem času stal úspěšný obchodník, a přece se nezměnil. Stejně jako kdysi i dnes nosí červené kulaté brýle a staré sedlácké kalhoty. Uchoval si přitom i své pevné zásady, Porsche si nekoupil a do práce jezdí stále na kole. :)

Také v čejkovickém Sonnentoru na jižní Moravě poznáte na první pohled, že nejde o klasickou dceřinou firmu nadnárodního kolosu, kde se levně vyrobí produkt, zisky odplují do zahraničí a za pár let se posune výroba dále na východ. Vydělané peníze se nevyvážejí do daňových rájů na konta majitelů a úzkého vedení firmy. Investují se v souladu s firemní filozofií tak, aby mohla vzniknout další pracovní místa i aktivity v místním regionu v duchu trvalé udržitelnosti. Místní tým Sonnentoru tak dnes čítá na 170 dobrých duší a radost rozdává skutečně ve velkém!

Obsahují výrobky Sonnentor palmový olej nebo jeho deriváty? NE.

V Sonnentoru mají jasno i v problematice palmového oleje. Ničení deštných pralesů do jejich filozofie nepatří. Proto pro své potravinové produkty našli alternativu v podobě oleje ze slunečnic a oliv nebo kakaového másla. Vše samozřejmě v biokvalitě. 

Palmový olej jsme ze všech stran proklepli u nás na blogu. Dočtete se o jeho benefitech, hrozivých následcích jeho současného nadužívání a dozvíte se také, zda má vůbec smysl ho zcela bojkotovat. 

Parametry
Hmotnost: 50 g
Certifikáty: BIO, ISO22000
Podíl přírodních surovin: 100 %
Země původu: Česko, Německo, Rakousko, (dle šarže)
Materiál balení: Krabička z FSC certifikovaného kartonu, kompostovatelná fólie
Podíl BIO rostlinných surovin: 100 %
Co s obaly: Papírový obal recyklujte v kontejneru na papír. Fólii můžete zkompostovat na domácím kompostě, nebo vyhoďte do směsného odpadu. V průmyslových kompostárnách si ji bohužel pletou s plastem, takže by ji stejně vytřídili do směsi.
Skladování: v suchu a chladu
Složení

Meduňka (Melissa officinalis) z kontrolovaného ekologického zemědělství

Značka