Naše stránky využívají magické a tajuplné soubory cookie. Procházením econea.cz potvrzujete, že víte, co to cookies jsou, jak je můžete odmítnout a jak zpracováváme osobní údaje všech hrdinů.  Rozumím

226 633 542 (Po - Pá: 8 - 17 h)

info@econea.cz    

Váš košík je prázdný, honem do něj něco přihoďte! :-)

Pokračovat v nákupu

Kokoza Set kompostérů Bokashi Organko 1 (2 x 16 l) - šedý/světle zelený2 nádoby + 1 kg směsi Bokashi

Jste připraveni postavit se zodpovědně ke slupkám, odřezkům, kávovým sedlinám a nesnědeným zbytkům z oběda? Pak popadněte Bokashi za uši! Speciální koš si na nich smlsne a pomocí směsi s efektivními mikroorganismy odpad fermentuje. Bez zápachu, bez mušek, bez námahy. Tříděním bioodpadu od toho směsného si ušetříte courání k popelnici a kuchyňské zbytky přeměníte na poklad. Fermentovaná hmota slouží jako výborné hnojivo, urychlovač kompostu a rozloučit se s ní můžete i v hnědé popelnici. Fermentační tekutinou pak dodáte sílu květinám, nebo s ní pročistíte ucpaný odpad. A váš vnitřní eko radar se pomine radostí!

Společensky prospěšný podnik - Kokoza - si vytyčil odvážný cíl. Navrátit moderní městské Homo sapiens blíž k přírodě. Uprostřed betonové džungle proto tým Kokozy sazí, zalévá a kompostuje a do ulic a městských čtvrtí krůček po krůčku navrací zelenou barvu. Pořádají workshopy a kromě toho, že vrací život půdě, novým impulzem probouzí i sousedské komunity. Vyzbrojují je vědomostmi o soběstačnějším způsobu života, ale také praktickými nástroji. Pomocí jejich kompostérů může totiž i člověk bez zahrádky, uprostřed velkoměsta, proměnit odpad ve zdroj živin. Popelnicím, planetě i svědomí lidí si tak zase o fous uleví.

  • Výsledná hmota vyživí půdu a urychlí kompost
  • Výrazně redukuje množství odpadu
  • Usnadní kompostování ve městě
  • Nezapáchá a odpuzuje hmyz
  • Bokashi "čaj" podpoří růst květin a čistí odpad

Skladem 1 ks Zítra nebo v úterý u vás doma ?

1690

To chci koupit
nové
Kokoza Set kompostérů Bokashi Organko 1 (2 x 16 l) - šedý/světle zelený
  • Zboží skladem odesíláme následující pracovní den
  • Všechny naše produkty důkladně vybíráme
  • Možnost vrácení zboží do 30 dnů
  • Zásilky balíme s láskou a ekologicky
Pro vás se rozkrajují - Pavel, Martin a celý tým :-)
  • Opakované použití
  • Zdravotní nezávadnost
  • Úspora vody
  • Úspora elektřiny
  • Rozložitelnost v přírodě
  • Úspora tepla
  • Šetrná výroba a materiály
  • Recyklace
  • Fair trade
  • Šetrná doprava
Zjistěte více najetím myší
Detailní popis
Kokoza Set kompostérů Bokashi Organko 1 (2 x 16 l) - šedý/světle zelený 2 nádoby + 1 kg směsi Bokashi

Jste připraveni postavit se zodpovědně ke slupkám, odřezkům, kávovým sedlinám a nesnědeným zbytkům z oběda? Pak popadněte Bokashi za uši! Speciální koš si na nich smlsne a pomocí směsi s efektivními mikroorganismy odpad fermentuje. Bez zápachu, bez mušek, bez námahy. Tříděním bioodpadu od toho směsného si ušetříte courání k popelnici a kuchyňské zbytky přeměníte na poklad. Fermentovaná hmota slouží jako výborné hnojivo, urychlovač kompostu a rozloučit se s ní můžete i v hnědé popelnici. Fermentační tekutinou pak dodáte sílu květinám, nebo s ní pročistíte ucpaný odpad. A váš vnitřní eko radar se pomine radostí!

Výhodou je, že nádoba je plně uzavřená vzduchotěsným víkem a nemá žádné otvory. Fermentace navíc zamezuje hnilobným procesům. Nic tedy nezapáchá a neláká hmyz. Ve srovnání např. s domácím vermikompostérem je fermentace s Bokashi podstatně méně náročná na péči a nehrozí zanesení mušek.

Odpad změníte v poklad!

Kromě méně častého vynášení odpadkového koše, odkloníte potravinový odpad ze skládek a spaloven, a tím přispěje ke snižování emisí skleníkových plynů. Kuchyňský odpad navíc přeměníte ve zdroj pro další život. Výsledná směs totiž představuje skvělý základ pro prvotřídní kompost. Obohacuje půdu o potřebné a užitečné živiny, pozitivně ovlivňuje rozmanitost půdní mikrobiální komunity, nahrazuje kupovaná hnojiva, zlepšuje zemědělské prostředí, odpuzuje škůdce a zlepšuje kvalitu i úrodnost půdy.

Jak Bokashi používat?

  • Směs Bokashi nasypte na dno prázdné nádoby.
  • Kompostér následně naplňujte bioodpadem.
  • Po každém přidání bioodpadu zasypte odměrkou (180 ml) směsi bokashi a stlačte pomocí pěchovadla, aby se vyhnal vzduch a anaerobní fermentace mohla začít.
  • Po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte fermentační tekutinu.
  • Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu a objemu nádoby, běžná rodina ho nasytí za 14 dní až měsíc. 
  • Po naplnění nechte 14 dní pracovat a nádobu neotvírejte.
  • Po ukončení procesu fermentace by měl mít výsledný materiál lehce octovou vůni a na povrchu může být bílá plíseň.

Co s výslednou hmotou?

1. Zakopejte do půdy. Zákopávací metoda znamená, že na své zahradě vykopete jámu (20-30 cm hlubokou), do které nafermentovaný materiál z Bokashi vložíte. Je dobré jej promíchat s půdou a na závěr zahrnout alespoň 3-5cm vrstvou půdy. Nechte zhruba 2 týdny působit a pak hurá do sázení. Tento postup můžete zkusit i s květináči, truhlíky a vyvýšenými záhony. A zakopovát můžete také do menších jamek. Ve videu v angličtině z Youtube kanálu Bokashi Living uvidíte, jak na to:

2. Přidejte do kompostéru. Na typu kompostéru nezáleží a určitě i komunitní kompostér ve vašem sousedství Bokashi ocení. Prospěšné mikroorganismy fungují jako urychlovač, je to tedy skvělý způsob, jak oživit neúspěšnou a pomalu tlející hromadu kompostu. Ideální je materiál vhodit do kompostéru a zahrnout vrstvou kompostu. Organický materiál se v něm rozloží v řádu několika dnů až týdnů. Závisí to i na teplotě a ročním období.

3. Přisypte do vermikompostéru. Žížaly a Bokashi mohou být kamarádi, jen je potřeba to neuspěchat. Fermentovaný materiál z Bokashi začněte přidávat do vermikompostéru postupně, aby se tyto dva světy mohly seznámit. Protože Bokashi materiál je kyselý, je dobré přidávat k němu extra porci suchého materiálu, třeba natrhaný karton, papír ze skartovačky, piliny, hobliny nebo podestýlky od býložravých mazlíčků. Na začátku bystře pozorujte, jestli jde vše podle plánu, a postupně zvyšujte množství přidaného Bokashi materiálu. Zkušenosti ukazují, že si žížaly Bokashi zamilují. 

4. Vytvořte si "manufakturu" na půdu Bokashi. Je to prosté. Ve větší nádobě smíchejte substrát nebo půdu ze zahrady s fermentovaným materiálem z Bokashi. Nechte 2 týdny zrát a můžete sázet. Je to ideální řešení pro ty, co nemají mnoho prostoru či zahradu. Takový kontejner nebo nádoba může být na balkoně, terase, chodbě, ve sklepě či v garáži. Tento postup se hodí obzvlášt v zimě, kdy může být půda zamrzlá nebo pokrytá sněhem a zakopávací metoda tedy nepřipadá v úvahu.

5. Darujte výživný materiál pěstitelům v okolí. Nemáte-li vlastní zahradu, nabídněte výživný matroš kamarádům a známým. Nebo se mrkněte do online mapy www.mapko.cz a najděte komunitní zahradu nebo pěstitele, který by od vás tento materiál rád přijal a využil. Tady pro vás v Kokoze vyfiltrovali zájemce o kompost.

6. Hoďte do hnědé popelnice na bioodpad. Pokud využíváte svoz hnědé nádoby na bioodpad, můžete nafermentovanou hmotu odhazovat právě tam. Bokashi by se v tomto případě mohlo zdát jako zbytečný mezičlánek, ale v Kokoze znají příklady dobré praxe, kdy právě Bokashi v tandemu s hnědou nádobou ochraňuje městská prostředí před zápachem a invazí larev, much a hlodavců, které účinně odpuzuje. Na kompostárně pak poslouží jako zdroj živin a urychlovač kompostu.

Co s "Bokashi čajem"?

Kromě pevného Bokashi hnojiva získáte také fermentační tekutinu. Té se říká také Bokashi juice nebo čaj a z nádoby ji pohodlně stočíte pomocí kohoutku. Čaj by se měl objevit zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Následně ho můžete stáčet každých 3-5 dní. Tvorbu výluhu přitom může ovlivnit víc faktorů, třeba vlhkost vkládaného materiálu nebo vnější teplota prostředí. Nezoufejte, pokud si dá výluh na čas.

  • Naředěným výluhem hnojte rostliny. Řeďte ho vodou v poměru 1:100 (1 dl fermentační tekutiny na 10 l vody). Ideální je hnojivo aplikovat v sezóně 1× týdně či 1× za 14 dní.
  • Neředěným pak můžete čistit odpadové potrubí. Stejně jako pevný Bokashi materiál je i tento výluh acidický – kyselý a má tedy nižší hodnotu pH. 

Čím Bokashi krmit?

V podstatě vším, co může kvasit, tedy téměř veškerým bio odpadem z domácnosti. Jako u jiných kompostovacích metod je Bokashi metoda vhodná hlavně pro zpracování zbytků a odřezků od ovoce a zeleniny (včetně citrusů), kávové sedliny, čajových lístků, nebo třeba řezaných květin. Větší kusy raději nakrájejte na menší, tím se proces fermentace usnadní. Pokud plánujete výsledný produkt vyhodit do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru žádný odpad živočišného původu. 

VHODNÝ ODPAD

NEVHODNÝ ODPAD

ovoce a zelenina

zbytky vařených jídlen

chléb

kávová sedlina

čajové sáčky

květiny, kapesníky, ubrousky

 

 

 

 

ocet

džus

mléko

olej

voda

větší kosti

popel

zvířecí exkrementy

papír

Jak to funguje?

Na rozdíl od běžného kompostování, které vyžaduje pro rozklad odpadů přístup vzduchu a působení živých organismů, metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přisypává směs speciálních bakterií. Efektivní mikroorganismy ve směsi Bokashi se aktivují, když navlhnou. Následně pak fermentují bioodpad. V praxi to znamená, že kuchyňské zbytky prokládáme vrstvou směsi Bokashi, kterou vždy v nádobě stlačíme pomocí pěchovadla, aby se vyhnal vzduch a byly tak připraveny vhodné podmínky pro anaerobní fermentaci. Jakmile je nádoba naplněna, necháme ji 2 týdny stát (dozrát) bez povšimnutí. Poté je materiál připravený k použití.

FAQ: Co by vás ještě mohlo zajímat?

Jak má vypadat výsledná "hmota" Bokashi po 2 týdnech zrání v nádobě?

Po doporučené dvoutýdenní době zrání bude materiál vypadat vizuálně velmi podobně jako na začátku. Struktura zbytků zůstává stejná a rozpoznatelná, může být lehce zbarvena do odstínů hnědé barvy a je cítit nasládlý odér po zkvašení. Přesto je výsledný materiál velice odlišný od toho vstupního, je předfermentovaný/nakvašený, má tedy jiné fyzikální a chemické vlastnosti. 

Co když se objeví plíseň?

Plíseň se může objevit ve dvou podobách – bílá a černá. Bílá plíseň může znamenat, že Bokashi nádobu plníte pomalu a je v ní hodně vzduchu. Tato plíseň je prospěšná a podporuje proces rozkládání. Pokud vás ale její přítomnost trápí, můžete na vrchní vrstvu směsi Bokashi položit kus silného papíru, který zabrání jejímu šíření.

Tmavá plíseň se obvykle objeví, když se při Bokashi metodě něco nedělá správně. Možná, že Bokashi nádoba nebyla dostatečně uzavřená, směs Bokashi jste přidávali málo nebo nepravidelně, anebo jste třeba zapomněli odčerpávat fermentační tekutinu. V takovém případě obsah kompostéru vyprázdněte, ideálně do nějaké náhradní nádoby s víkem, a přidejte stejné množství směsi Bokashi, aby pomohla zpracovat vaše organické zbytky. Navíc se doporučuje tento materiál zasypat půdou a nechat 4 týdny stát. Pak jej můžete použít při hnojení na zahradě.

Co přesně je Bokashi směs a jak s ní pracovat?

V kontrolovaně připravené Bokashi směsi jsou smíchané efektivní mikroorganismy (tzv. EM - Effective Microorganisms) s vodou, cukrem/melasou a otrubami. Každý výrobce má přitom trochu jinou recepturu. Efektivní mikroorganismy obvykle obsahují bakterie mléčného kvašení, které jsou označovány také jako přírodní probiotikum a dobře prospívají ve vlhkém, anaerobním, kyselém prostředí s pH kolem 3,5. Dále jsou tam např. kvasinky, fotosyntetizující organismy, aktinomycety a enzymaticky aktivní houby. Tato sušená směs slouží k nastartování a urychlení fermentace organických zbytků. 1kilové balení Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní.

Můžu si Bokashi směs vyrábět svépomocí?

Ano, můžete. Na internetu existují návody, především v angličtině, např. pod heslem: „DIY Bokashi bran“ nebo „How to make a Bokashi bran“. Nicméně důsledné vytváření vysoce kvalitních a účinných Bokashi směsí může být časově náročné a vyrobená várka může selhat, někdy i bez zjevného důvodu. Některé recepty využívají např. rýžovou vodu, která se smíchá s mlékem a nechá se fermentovat s otruby, melasou a vodou. Celý proces trvá zhruba 4 týdny. Rychlejší způsob je tuto směs naočkovat již hotovou směsí mikroorganismů, kterou lze pořídit na internetu.  

Co zbytky živočišného původu?

Ačkoli anaerobní fermentace a kyselé prostředí v Bokashi ničí patogeny, v Kokoze zatím možnost zpracovávání živočišných materiálů stále laboratorně testují. Prozatím proto doporučují krmit kompostér pouze rostlinnými zbytky.

Má se bokashi živit i papírem?

Na rozdíl od vermikopostování u Bokashi nemá velký význam zpracovávat a záměrně přidávat papír.

Odkud koncept Bokashi pochází?

Určitá forma Bokashi metody byla v zemědělství používána po staletí v mnoha asijských zemích. Výraz Bokashi se dá z japonštiny přeložit doslova jako "fermentovaná organická hmota". Koncept v raných 80. letech 20. století rozvinul doktor Teruo Higou, profesor Univerzity Ryukyus v Okinawě v Japonsku. Bokashi vyvinul s cílem snížit množství škodlivých chemických látek v zemědělství.

Proč kompostovat právě s Kokozou?

  • Je daleko víc než jen obchod. Pomáhá zakládat komunitní zahrady a zelené vnitrobloky, inspiruje k městskému pěstování, kompostování a k využívání lokálních potravin. Výtěžek z prodejů kompostérů do poslední koruny investují právě do takových záslužných projektů.
  • Dává práci znevýhodněným lidem. Všechny produkty s láskou testují, nebo dokonce vlastnoručně stloukají a hnětou ve své integrační dílně. Ta dává práci lidem se zkušeností s duševním onemocněním.
  • Vrací život půdě. 40 % toho, co házíme do “směsi”, jsou organické zbytky. Končí na skládkách, kde se rozkládají na rizikové látky, nebo ve spalovnách. Přitom z nich snadno můžeme vytvořit zdroj živin, tolik potřebný pro unavenou půdu. Stačí je oddělit. Kokoza ukazuje, že třídit a kompostovat můžeme všichni.
  • Pěstují zeleninu i vztahy. Pracuje s místními komunitami, vytváří zelené prostory pro sousedská setkávání a propojuje nadšené pěstitele a komposťáky. 

Jaký má kompostování smysl?

Protože nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Protože jeden člověk v průměru vyprodukuje metrák bioodpadu za rok. Protože zhruba 40 % našeho směsného odpadu tvoří právě nevyužité kuchyňské zbytky. Přitom stačí tak málo - třídit a kompostovat. Každý den tak svou troškou přispějeme k zelenější a optimističtější budoucnosti:

Vznikne výživné hnojivo. Kompost je živá hmota, která se neobejde bez vody, sama si tak vytváří podmínky pro to, aby v něm zůstávala. Právě to má na starosti nedílná součást kompostu - humus. Jeho porézní struktura se chová jako houba, a dokáže tak v sobě udržet obrovské množství vody a živin. Právě jen s dostatečným množstvím humusu udrží trávník v létě teplotu okolo 24 °C a bude mít dostatek vody na odpar, což je naprosto zásadní pro vodní cyklus v krajině.

Bojuje se suchem. Při nedostatku humusu a tedy i vody se trávník či půda rozpálí na 50 až 60 stupňů, a to bez odparu. Úplně stejně tomu je i na obrovských plochách zemědělské půdy, kam zemědělci odebranou výživnou hmotu nevrací. Půda ztrácí schopnost zadržovat vodu a chybí tak i odpar, který by zvýšil vlhkost vzduchu, a právě to způsobuje nedostatek srážek. Vše je tedy propojené. Každá domácnost může přispět alespoň minimálním množstvím doma vyprodukovaného kompostu k tomu, aby se situace krok za krokem měnila.

Sníží se produkce odpadu. Biologický odpad tvoří 40 až 60 % domácího odpadu, který končí z velké části ve směsi, tedy na skládce nebo ve spalovně. Úplně zbytečně utrácíme peníze za svoz, platíme za skládkování či spalování. Přispíváme tvorbě škodlivých látek, ve které se na skládkách bioodpad rozkládá. A zároveň se ochuzujeme o tak blahodárný kompost.

Kompostování zpřístupňují všem

V Kokoze své produkty systematicky testují a v jejich vývoji odráží především potřeby, chování a cíle lidí. Svým zákazníkům trpělivě naslouchají, aby jim jejich produkty co nejvíce usnadnily a zpříjemnily domácí kompostování. Pod křídly Kokozy vznikla i výzva Žiju kompostyl, mezi jejíž ambasadory patří třeba zpěvačka Klára Vytisková, zahradní architekt Ferdinand Leffler, foodblogerka Markéta Pavleje či muzikant a výtvarník Milan Cais.

Mapují a propojují komunity

V Kokoze vytvořili také mapu komunitních zahrad, kompostáren a dalších míst ve městech, kde se aktivně pěstuje a kompostuje. Pokud nemáte vlastní zeleň, mrkněte, kde ve svém okolí najdete komunitní kompostér, zahradu, nebo třeba násadu žížal do vermikompostéru. 

Byznys postavili na společenském prospěchu

"Každý den pracujeme na tom, co nás baví a zároveň pomáháme řešit společenské problémy." - Tým Kokozy

Na podzim roku 2010 hledaly kamarádky Kristina a Lucie způsob, jak svou vášeň propašovat i do svého zaměstnání. Přály si vytvořit společensky prospěšný podnik, který si na sebe dokáže sám vydělat a není závislý na darech a štědrosti druhých. Vysněný projekt vystavěly na pěstování a kompostování ve městech a zapojením znevýhodněných lidí z něj vytvořily také sociální podnik. Inspiraci čerpaly z Anglie a Německa, kde koncept už léta úspěšně fungoval. Po výhře v soutěži Social Business Idea se odhodlaně pustily do realizace. 

Kromě produktů si v Kokoze hýčkají také své workshopy o vermikompostování, klíčení či pěstování bylinek ve městě. Pomáhají na svět kompostovacím a pěstovacím nápadům a přáním jednotlivců, rodin, sousedů i společenství bytových jednotek, družstev, neziskovek, podniků i firem. A my jim v tom všem neskutečně fandíme!

Parametry
Barva: šedý/světle zelený
Objem: každý 16 l
Materiál: recyklovatelný plast
Země původu: Nádoba vyrobena ve Slovinsku, směs Bokashi v Německu
Obsah balení: 2x kompostér, 1 kg směsi bokashi, 2x víko, 2x kohoutek, 2x držadlo, 2x síto, 1x stěrka k navršování, 1x dávkovací kelímek, 1x dávkovací lopatka, návod
Značka