6 komentářů Přečtete za: 4 min

Řekněte NE Himalájím cukru. A nechte sněžit jen venku.

K Vánocům patří v současnosti také sladkosti. Perníčky, cukroví, vánočky, čokoládové ozdoby,… Proč říct ne nadměrnému slazení? A jak udržet sladkosti nejen o svátcích na uzdě?

Možná znáte ten pocit, jak sedíte doma nebo na návštěvě před tácem s cukrovím a říkáte si, že si právě berete poslední kousek. A poslední kousek. A tenhle je opravdu už úplně poslední… Ne náhodou jsou fitness centra, sportoviště a hubnoucí programy v lednu plné k prasknutí. Jak ubrat na spotřebě cukru a přitom si Vánoce užít i s jejich mlsacím rozměrem? Pojďme se podívat cukru na kostku.

Proč říct NE nadměrnému slazení

V minulosti byl rafinovaný cukr luxus, který si mnoho lidí nemohlo dovolit, dnes už se tento “luxus” s hořkosladkou pověstí sype do většiny průmyslově zpracovaných potravin. Je opravdu rafinovaný, protože se skrývá i tam, kde bychom ho vůbec nečekali. V 70. letech vyšly knihy1, které se stavěly k rafinovanému cukru kriticky. Tehdy se setkaly s velkým skepticismem. Od té doby se ale provedlo mnoho studií a metaanalýz2. A ukázalo se, že nadměrná spotřeba bílého cukru nevede zdaleka jen k nadváze a cukrovce…

Má na svědomí i vážnější zdravotní potíže:

  • vysoký tlak,
  • chronický zánět v těle,
  • srdeční choroby,
  • obezitu,
  • onemocnění jater,
  • cukrovku,
  • zvýšené riziko srdečního infarktu,
  • zvýšené riziko mozkové mrtvice.3

„Dopad nadměrného cukru na obezitu a cukrovku je dobře zdokumentován, ale jednou z oblastí, která může překvapit mnoho lidí, je to, jak může jejich chuť na cukr vážně ovlivnit zdraví jejich srdce,“4 Frank Hu, profesor výživy na Harvardu

Teď možná vytáhnete jako esa z rukávu všechny přírodní sirupy, kokosové nektary, lucumy5 a jiná sladidla. Smutnou zprávou je, že každé sladidlo, ať už je rafinované nebo označené jako “zdravější”, s sebou nese zdravotní rizika. Ano, i diabetikům doporučovaná stévie6. Rozdíl je v tom, že méně rafinovaná sladidla v sobě mají i některé mikroživiny. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, doporučuje hlídat si množství všech sladidel v jídlech, protože pár mineláru nebo fytochemikálii navíc z nich zdravou potravinu nevytvoří7.

5 tipů, jak udržet cukry v krvi na uzdě

Koukli jsme odborníkům na výživu přes rameno a vybíráme to nejlepší, co jsme našli:

  1. Při výběru sladidel koukejte na celkový obsah cukrů, fruktózy i glykemický index (GI). Vybírejte si ty s co nejnižšími hodnotami. Cukr z řepy nebo cukrové třetiny má glykemický index okolo 60, nepasterovaný med má GI okolo 30 (pasterizovaný až okolo 75!). Javorový sirup má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (cca 35 %). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník. Rozdíly mezi nejpoužívanějšími sladidly najdete třeba v článku Margit Slimákové.
  2. Omezte nakupování sladkostí. Při vaření a pečení snižujte množství sladidel v receptech.
  3. Vyhýbejte se konzumaci polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin. Kromě sladkostí a dezertů obsahují cukr a jiná sladidla také cereálie, ovocné džusy, sycené slazené nápoje, pečivo, omáčky na těstoviny, rajský protlak, polévky, kečup, hořčice, barbecue a další omáčky, sportovní nápoje, některé proteinové tyčinky, fazole v omáčce, uzené maso, některé alkoholické nápoje, tabákové produkty (obsahují až 20 % cukru8) a další výrobky.
  4. Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  5. Pijte především neslazené čaje a vodu. Polovina spotřeby přidaného cukru se skrývá v kávě a čajích. Podle průzkumu9dvě třetiny milovníků kávy a čaje sladí.

Přidaná sladidla vylepšují chuť a prodlužují trvanlivost produktů. Snadno se proto stane, že máme pocit, že žádné sladké nejíme, přitom naše hladina cukru v krvi stoupá. Jako společnost konzumujeme příliš mnoho do jídel přidávaných sladidel. Podle britského Národního onkologického institutu dospělí muži přijmou až 24 čajových lžiček “schovaného” cukru v průmyslově zpracovaných potravinách denně10.

Cukroví, perníčky a vánočky

Jedete očima po stole, na kterém leží linecké, rohlíčky, vosí hnízda… Mezitím tam přibyly laskonky, miska bonbónů, čokoládový Mikuláš a do toho v televizi běží reklama s tlustým Santa Clausem, který pije Colu. Jak si užít vánočky, perníčky a cukroví v rozumné míře? Máme pro vás pár tipů.

  • Podle American Heart Association by muži měli konzumovat do 9 čajových lžiček cukru (36 gramů) a ženy do 6 čajových lžiček (24 g) denně11. Do nich se můžete vejít. 😉 A jestli ne, tak za pár svátečních dní se nic nestane.
  • Pokud sladíte medem, mějte na paměti, že se nesmí ohřát nad 42 °C, pak v těle působí podle ajurvédské medicíny škodlivě12. Pokud nemáte po ruce teploměr, strčte do čaje nebo kaše k snídani špičku malíčku jako teplotní test.
Recepty na pečené i nepečené cukroví najdete například na blogu Kuchařky ze Svatojánu, Evy Francové, nebo na blogu Cukrfree Janiny Černé.

Sladké nápoje

Během návštěv a svátků si dáme něco dobrého k pití a často ani nevíme, kolik kostek cukru do nás právě zahučelo. Pojďme si ukázat obsah cukru v číslech:

  • 1 litr Coca Coly – 27 kostek cukru13 (108 g).
  • 1 litr Kofoly – 20 kostek cukru14 (80 g).
  • 1 litr Red Bullu – 27 kostek cukru (180 g).
  • 1 litr vína podle barvy a druhu 0 – 22 gramů cukru15.
  • 1 litr piva desítka nebo dvanáctka – cca 4,4 g cukru.
TIP Věděli jste, že Coca Cola je skvělá na čištění rzi a nářadí? Namočte předmět na 15 minut do sklenice s Coca Colou a poté ho vydrbejte kartáčem. Ušetříte tím peníze i své zdraví. 

Jak se stavíme k cukru v Econea.cz

Stejně jako nejsme “eko teroristé”, tak nejsme ani “cukr teroristé”. Víme, že cukr tu s námi byl, je a bude. Oslavy Vánoc, slunovratu i nového roku se ale dají užít i bez kil sladidel. My v týmu je ubereme počtem snědeného cukroví, veganskými raw kuličkami, zdravějšími nápoji než jsou Cola a Kofola, budeme zobat ovoce, oříšky a hýbat se na čerstvém vzduchu. Ta pravá sladkost z oslav se totiž rozlije na duši, nikoliv na jazyku.

 

Omrkněte naši vánoční NEkampaň s články:

  1. Řekni NE a možná uvidíš i zlaté prasátko.
  2. Řekněte NE nakupování nesmyslů. A odhalte 7 typů odmítačů dárků.
    Bonusový obsah: Tahák, jaké dárky nadělit 7 typům odmítačů dárků.
  3. Řekněte NE škodlivé kosmetice.
    Bonusový obsah: Tahák, s jakými látkami se netahat.
  4. Testování na zvířatech říkáme NE. Stejně jako králíčci.
    Bonus: Soutěž o dárkové balíčky netestované kosmetiky.
  5. Řekněte NE parafínovým svíčkám. A zažehněte zdravější plamínky.
    Bonusový obsah: Video i PDF návod na výrobu domácí sojové svíčky.
  6. Živý či umělý? Jakému říct NE? A co si myslí lesní skřítci?
    Bonusový obsah: Inspirace na 8 alternativních ekostromků.
  7. Řekněte NE vánočnímu shonu. A dejte si 3 oříšky pohody.
    Bonusový obsah: Rychlý test vánočního eko hrdinství
  8. Řekněte NE tápání při výběru dárků. Posvítíme vám na cestu.
    Bonusový obsah: Jaké dárky budou vybírat zakladatelé Econea.cz Pavel a Martin?
  9. Právě čtete: Řekněte NE Himalájím cukru. A nechte sněžit jen venku.
    Bonusový obsah: 6 receptů na veganské nápoje
  10. Řekněte NE úmornému úklidu. A vemte to chytře. Jako Popelka.
    Bonusový obsah: 10 receptů na domácí eko prostředky
  11. Pozvěte NEkapra k vánočnímu stolu. A recepty, jak ho připravit.
    Bonusový obsah: 3 recepty na veganského kapra.
  12. Řekněte ANO zelenému balení dárků + 5 triků, jak na to

Prosíme, sdílejte tento článek s ostatními, ať žijí zdravěji bez hor bílého cukru:

Zdroje důležitých tvrzení   [ + ]

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

6 komentářů

  1. S článkem souhlasím. Je dobré při používání cukru ale obecně dochucovadel trochu přemýšlet a když to jde, sáhnout po co nejpřírodnější variantě. Samozřejmě jiný level jsou slazené nápoje a podobné záležitosti. Těm se ideálně vyhnout, protože si tím člověk akorát huntuje zdraví. Ale odepřete si po božohodovém obědě Colu na slehnutí. My třeba místo průmyslových dochucovadel začaly využívat ty přírodní a pokud možno v koncentrovaném množství. Super je třeba umami nebo cordyceps, který funguje i na imunitu a dýchací cesty. Na netu je o něm mraky článků, namátko třeba tady: https://www.hackni-svuj-zivot.cz/zdravi/leciva-houba-cordyceps/ . Takže to beru tak, že šetřím přírodu, peníze i svoje zdraví. A to je něco, s čím asi dokážu žít a občas si díky tomu dopřeju i skleničku něčeho slazeného a ne úplně eco-friendly.

Zanechte nám komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share116
Tweet
Share
Pin