Přečtete za: 7 min

Mytí nádobí na přírodno. Jak šetřit vodu, svou pokožku i životní prostředí?

Každý z nás, kdo doma vaří, moc dobře ví, že kulinářské umění má i svou stinnou stránku. Poté, co si zaplníte hladový žaludek nebo pohostíte návštěvu, následuje ta méně příjemná součást – umývání nádobí. Čím víc vaříte, tím víc času trávíte u dřezu nebo se ohýbáte u myčky. Víte ale vůbec, kolik vody při pulírování příborů, talířů a hrnců spotřebujete? U ručního mytí to je zhruba 15-20 litrů. Myčka vychází o chlup lépe, protože úsporné zařízení vám schramstne cca 10-15 litrů.1

Ale voda není všechno. Podstatné jsou i čistící prostředky, které používáte. Ty nekvalitní, plné nezdravé chemie, otravují přírodu i zdraví. Zbytky takových dryáků ulpívají na nádobí a vy je pak konzumujete. Že to není zrovna ta pravá příloha k vašim gastronomickým dílům? Pojďme se k námi podívat, jak to vzít z jiného, zdravějšího a zelenějšího konce.

Rychlý pohled do minulosti

Nejdříve se ale podívejme trochu do historie. Jak se s horou nádobí potýkaly naše babičky a prababičky? Nebylo to vždy jednoduché, když často tekoucí voda, ani nebyla doma. Od počátku minulého století byla kuchyně s tekoucí vodou poměrně dlouho výjimkou. V bytech (někdy i mezipatrech) většinou bývaly výlevky s jedním kohoutkem na studenou vodu, takže se veškerá voda musela vždy ohřívat na kamnech nebo později sporácích. Tekoucí voda v kuchyních byla standardem až v domech postavených ve 40. letech a pak samozřejmě v panelácích.2

Ve 30. letech přišly z USA oblíbené kredence na mytí nádobí, tzv. mycáky. Jednalo se o šikovné skříně se skleněnými vitrínami v horní části, pracovní plochou uprostřed a ve spodní části dvěma výsuvnými škopky levým na umývání a pravým na oplachování. Někdo je jistě na chalupě či chatě má doteď.3

Co se týká myček neboli „elektrických umývačů samočinných“, ty se začaly rozšiřovat z Ameriky do celého světa někdy po válce, k nám ale mnohem později. Největší revoluce elektrických myček k nám víceméně přišla ruku v ruce až s tou sametovou.

A jaké prostředky na mytí se dříve používaly? Základem byla horká voda a soda, vražedně odmašťující kombinace. Dále také různé čistící písky, které jemně avšak účinně odstraňovaly připečeniny a usazeniny. Na zdokonalení vzhledu kuchyňského náčiní se používal ocet nebo citronová šťáva.4

Ruce vs. stroj

Nechme ale minulost minulostí a pojďme se podívat, co můžete dělat právě teď. Už víte, že při ručním mytí nádobí spotřebujete zhruba o třetinu víc vody, než když boj s mastnotou a zbytky jídla svěříte myčce. Ušetříte ale zase elektrickou energii. Pokud myčku nemáte nebo nechcete používat, i pomocí šikovným ruček můžete šetřit. Natalie Anna Fussová (která na univerzitě v Bonnu získala za výzkum správného ručního mytí nádobí doktorát) radí, jak nádobí mít správně a s co největší úsporou.

Když si dáte záležet a budete postupovat systematicky, můžete se dostat i na 15 litrů za jednu várku mytí. Podstatné je odstranit z nádobí zbytky jídel, silně zašpiněné kusy nechat odmočit a pak vše umývat v jednom dřezu s horkou vodou a mycím prostředkem a oplachovat v druhém dřezu či lavoru se studenou vodou. A pak neutírat, nechat jen oschnout. Pokud máte jen pár talířů a skleniček, nebojte se je umýt pod tekoucí vodou, rozhodně tím nezpůsobíte žádné velké plýtvání. Spotřebujete tak určitě méně vody, než kdybyste si kvůli pár kouskům napustili plný dřez.5

A jak to je s myčkou, naším pohodlnějším umývačem, co se narozdíl od nás nikdy neunaví? Na jeden provoz spotřebujete cca 10-15 litrů vody a také roztočíte elektroměr. Bohužel neexistuje žádná studie, která by potrvdila či vyvrátila působení myček na životní prostředí, proto je dobré řídit se selským rozumem.6

Chcete-li mít doma myčku, vyberte kvalitní model s dobrou spotřebou a takovou velikostí, která pokryje potřeby vaší domácnosti. Nádobí nepředmývejte, není to potřeba, a myčku zapínejte, až když je plná. Používejte co nejčastěji ECO program. Ten sice myje nádobí podstatně déle, ale za to spotřebuje méně vody a elektrické energie. Zkrátka buďte co nejvíc efektivní a šetrní, každý krok se počítá. Navíc posazením myčky do vaší kuchyně rozhodně ušetříte čas, který pak můžete věnovat dalším bohulibým činnostem.7

Jak poznat šampiona mezi mycími přípravky? 

Ať už myjete nádobí ve dřezu nebo necháte těžkou práci na stroji, čeká vás ještě jedno zásadní rozhodnutí. Voda sama o sobě k odstranění mastnoty bohužel nestačí. Po jakém přípravku ale sáhnout? Jak poznat růži mezi trním – ten, který bude skutečně účinný, ale zároveň nezatíží životní prostředí a nevysuší vám ruce? 

V běžných drogeriích a supermarketech dostupné přípravky na nádobí jsou plné nešetrných tenzidů a aktivačních přísad, které zbytečně váš domov zanášejí toxickými látkami. Plno hospodyněk používá pro ruční mytí rukavice, aby jim ruce nepopraskaly a nebyly nepříjemně vysušené. I to mají na svědomí agresivní syntetické látky, které lidské kůži rozhodně nesvědčí. Mýty o tom, že šetrnější a v přírodě lépe odbouratelné přípravky nefungují, už dávno neplatí.8 Příroda, zdraví, účinnost – silná trojka, na které u vybírání toho správného přípravku opravdu záleží. 

Šetrná kuchyňská lázeň s Ecozone

Víme už tedy, že jen voda někdy nestačí a zároveň některé přípravky mohu škodit nejen přírodě, ale i nám. Je tedy na čase, vrátit se k lety ověřenému nejlepšímu pomocníkovi, přírodě. Můžou vám k tomu pomoci třeba produkty britské značky Ecozone, která doslova lpí na přírodním složení. Díky produktům této ekologické domácí drogerie se nejen vaše kuchyň stane čistým a bezpečným místem, bez zatížení toxickými chemikáliemi a nechtěnými škodlivinami. 

 

Nakrmte svou myčku přírodními tabletami Ecozone Brilliance s jemnou citronovou vůní. Spolehlivě se rozpustí a umyjí vaše nádobí, které bude mít lesk jak blesk. Jsou z 99,5 % přírodní, takže skvěle fungují i při nižších teplotách.  

Nemáte myčku? Nevadí. I při ručním mytí můžete s klidným svědomím sáhnout po přírodních pomocnících, navíc s ohledem na jemnou pokožku vašich rukou. Prostředek na mytí nádobí Ecozone je jako balzám i pro ty nejcitlivější jedince. Má gelovou konzistenci a oceníte jej doma, při cestování nebo pobytu v přírodě. Jeho šetrnost a účinnost si zkrátka zamilujete raz dva.

Jste připraveni vyzkoušet něco nového a posunout péči o vaši domácnost na vyšší level? Výskáme radostí a jsme rádi, že vám k tomu můžeme přispět trochou vody do mlýna. Stačí zkusit zařadit do svého života víc ekologického smýšlení a zelenějších produktů třeba zrovna Ecozone 🙂

Tablety do myčky

Eko přípravků i značek je v dnešní době už opravdu mnoho. Kdo se v tom má vyznat. Bio či eko ale často neznamená účinné. Ecozone je značka od rodiny pro rodinu. Může to znít jako klišé, ale na tuhle ekorodinku je spoleh. Má skvělou vizi, tři psy a upřímnou touhu změnit svět – bez nadsázky. Všechny jejich produkty se řídí krásným a všeříkajícím mottem: “Make your home an ecozone” (neboli “udělejte si ze svého domova eko-zónu”). Čistota je půl zdraví, zdravá příroda a planeta je (s trochou nadsázky) ta druhá půlka. Ecozone tomuhle věří – a proto se rozhodli vyrábět maximálně účinné, ale zároveň maximálně šetrné čistící prostředky. 

Super, chci omrknout nabídku Ecozone

Sdílejte článek s dalšími zelenými hrdiny, třeba je inspirujete:

Autor článku: Kateřina Třísková

Zdroje důležitých tvrzení   [ + ]

Celý srpen sleva 15 % na německou značku Hydrophil

Zanechte nám komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share87
Tweet
Share
Pin