Přečtete za: 6 min

Glycerol neboli glycerin. Vše, co byste měli vědět o tajné zbrani hydratační kosmetiky

Glycerin je nám nablízku na každém kroku. Obsahují ho elektronické cigarety, impregnace ale třeba i zmrzliny a vetřel se pravděpodobně i do vašeho hydratačního krému. V kosmetickém průmyslu totiž patří k nejpoužívanějším látkám, proto jsme si na něj posvítili i v Econea.cz. Jak tato populární látka funguje? V čem nám pomáhá a na co dát pozor při jejím používání při výrobě domácí kosmetiky? Vše vám prozradí tento detektivní článek.

Glycerol kolem nás i v nás

Glycerol neboli glycerin je důležitou organickou látkou, která se v našem okolí, a dokonce i v nás samotných vyskytuje zcela přirozeně. Ve formě svých esterů je totiž součástí rostlinných i živočišných tuků. Přesný název zní: propan-1,2,3-triol – tedy trojsytný alkohol, který se ochotně pojí s vodou nebo alkoholy.

Jedná se o viskózní a bezbarvou kapalinu se sladkou chutí, je bez zápachu. Má bohaté využití v lékařství a zejména v kosmetice, ovšem i v průmyslu a technických odvětvích. K tělu se nechová jako cizorodá látka (protože glycerin v těle běžně máme), a proto ani nevyvolává alergie. Přitom na sebe váže spoustu vody, takže výborně hydratuje. Název glycerol či glycerin je odvozen z řeckého „glykys“ – sladký a „cera“ vosk.

žena v laboratoři

Glycerin je oblíbený i pro své ekologické vlastnosti – je biologicky odbouratelný a obnovitelný – alespoň tedy glycerin získávaný z rostlinných olejů. Na českém trhu lze pořídit též rostlinný glycerin bez palmového oleje (z oleje řepkového, slunečnicového apod.). Glycerin používaný při výrobě plastů (technický glycerin) se produkuje i z fosilních zdrojů – synteticky. Obecně je glycerol považovaný za velmi bezpečnou látku, ten rostlinný navíc splňuje i náročná ekologická kritéria.

Co je glycerol (glycerin)?

Glycerol je organická látka, která se dlouhodobě využívá v kosmetice i v lékařství (všetně veterinárního) pro zvláčnění pokožky i sliznic. Jeho využití je dnes velmi široké i v jiných odvětvích – všude tam, kde je vyžadováno zvlhčení a zvláčnění materiálu. Ve 20. století se začal používat i při výrobě plastických hmot (zejména jako změkčovadlo), v technických a motoristických profesích (např. do chladicích kapalin), či do nemrznoucích směsí.

Hlavním úkolem glycerinu v kosmetických produktech je hydratace a zjemnění/změkčení/zvláčnění – zejména pokožky. Ale i vlasů nebo nehtů, případně sliznic v kterékoliv části lidského a zvířecího těla. V kosmetice i v lékařství je velmi oblíbený, protože nevyvolává alergické reakce, snižuje otok a perfektně hydratuje. V kosmetickém průmyslu dnes patří k těm nepoužívanějším látkám. 

krém na ruce

Jaké má glycerol vlastnosti?

Glycerin je v pokojové teplotě sice kapalná, ale viskózní (vazká) látka, která velmi ochotně váže vodu a některé základní alkoholy. Jde o látku ve vodě a v alkoholu dobře rozpustnou. V benzinu a dalších nepolárních tekutinách se však nerozpustí.

Jakmile se dostane do teploty pod 17 stupňů, může ztratit svou kapalnost – začne tuhnout do podoby vosku (proto se například čípky s glycerinem, připravované přímo v lékárně, mají uchovávat v lednici). Glycerin nezapáchá a má sladkou chuť, přitom příliš nelepí.

Koncentrovaný (neředěný) glycerin může naopak vysušovat (po aplikaci na pokožku) – právě proto, že na sebe silně váže vodu. A pokud ji nemá k dispozici ze své směsi nebo ze vzdušné vlhkosti, vytáhne si ji z hlubších vrstev pokožky. To je vlastnost glycerinu, se kterou je vždy nutné počítat. Proto jej musíte při výrobě domácí glycerinové kosmetiky vždycky smíchat s nějakou vodou, nejlépe růžovou, případně s jinými hydroláty a květovými vodami.

domácí kosmetika

Je glycerol jedovatý?

Ve vyšších koncentracích může tělo na glycerol reagovat nepříznivě, například bolestí hlavy (po konzumaci nebo vdechnutí v elektronické cigaretě), případně podrážděním kůže (zejména po aplikaci neředěného glycerinu). Při vysokých koncentracích dokáže poškodit játra (požití nebo vpíchnutí cirka 100 g glycerinu), ale tenhle scénář prakticky nehrozí.

Vyloženě jedovatý glycerol není, protože jde o běžnou součást našeho těla, také o běžnou součást tuků, které běžně konzumujeme – a nejen jich. Glycerin se ve velkém používá i v dalších potravinářských produktech. Třeba ve zmrzlinách. V nízkých koncentracích je prakticky neškodný.

zmrzlina

Co je to rostlinný glycerol?

Při výběru glycerinu máte v podstatě tři možnosti – koupit rostlinný, (možná ještě někde) živočišný nebo glycerol syntetický. Protože je glycerol důležitou součástí tuků, byly po dlouhou dobu hlavním zdrojem glycerinu právě živočišné tuky, později zdroje fosilního původu.

Například při výrobě mýdla se tuky štěpí (působením hydroxidu sodného či draselného) právě na glycerol a dále na soli mastných kyselin – ty jsou podstatou mýdel. V současnosti dokážeme vyrobit glycerin i uměle, je přitom zcela identický s přírodním glycerinem. To snižuje jeho cenu jako základního materiálu pro kosmetiku, medicínu i průmysl – a dobrá dostupnost glycerinu dovolila též velký rozmach domácí kosmetiky.

mýdla

Ale zpět k rostlinnému glycerinu: dnes se s výhodou pro získávání glycerolu využívá řepkový olej a další rostlinné oleje. Glycerol totiž vzniká jako vedlejší produkt při reesterifikaci těchto olejů. Dobrým zdrojem glycerinu je samozřejmě i olej palmový – ovšem v ekologických výrobcích s glycerinem jej nenajdete.

 Pro rostlinný glycerin se někdy používá označení „vegetable glycerin“.

Jaké má dnes glycerol využití?

Glycerol se dá využít v mnoha odvětvích – i v oblastech, kde byste jej vůbec nečekali. Začněme průmyslem kosmetickým, včetně kosmetiky vyráběné podomácku.

Glycerol v kosmetice

Z pohledu běžného člověka jsou kosmetika a lékařství těmi nejčastějšími oblastmi, v nichž se s glycerinem setká (glycerinový olej, glycerinové čípky, nitroglycerinové přípravky pro kardiaky, glycerinové přípravky na kašel, glycerinové mléko, glycerinová maska na vlasy a tak podobně).

Kosmetický glycerin má opravdu širokou škálu použití. Najdeme jej v šamponech, zubních pastách, krémech na pleť i na pokožku, tělových mlécích, v maskách na vlasy i na pleť, samozřejmě v mýdlech, ve voscích, v pomádách na rty, ale dokonce i v kosmetice dekorativní.

oční stíny

Glycerinem obohacené oční stíny mají totiž výraznější barvu a krémové linky na oči získávají svou dokonalou strukturu právě díky glycerinu. U linek na oči už jsme jen krůček od řasenek, které v sobě glycerin také často obsahují. Mezi dalšími produkty zmiňme ještě opalovací krémy, séra na pleť, odličovací vody, hydratační peelingy, vlasové kondicionéry, balzámy po holení, speciální dětské krémy na opruzeniny, dekorativní BB krémy, make-upy, podkladové báze, stylingové pěny, fixační spreje, lepidla na řasy a obočí, desinfekční gely nebo i osvěžující mlhy na obličej.

Ve všech kosmetických přípravcích funguje jako zvlhčovadlo, které udržuje správnou konzistenci přípravku. Tělu přináší výhodu díky vysoké míře hydratace – za předpokladu, že je jeho koncentrace v přípravku nižší, aby glycerin měl k dispozici dost vody, na kterou se bude v přípravku vázat. Vodu pak udrží na místě, na nějž byl přípravek aplikován.

Jaké má kosmetický glycerin použití v domácnosti?

Doma si můžete připravit spoustu druhů vlastnoručně vyrobené kosmetiky – a jejím základem se může stát právě glycerin. Třeba glycerin na výrobu mýdla, na výrobu pleťových vod a krémů, ale i šamponů, které pak přispějí ke změkčení a vyhlazení vlasového vlákna. Skvěle rozpouští některé skvrny – od čaje, ovoce, čokolády nebo rtěnky.

Glycerin lze doporučit i pro macerování bylin, a to všem, kdo si zakládají na veganských přípravcích s výslednou tekutou formou. Glycerol totiž dokáže z bylin extrahovat látky, které nejsou rozpustné ve vodě. Běžně se k podobným maceracím využívá například sádlo – vhodnou alternativou je kokosový olej nebo právě glycerin.

hmoždíř a rostliny

Při domácím využití glycerinu se doporučuje nepřekračovat 10% obsah glycerinu v hotovém produktu. Proč? Aby nedocházelo k vysoušení a aby konzistence hotového produktu nebyla příliš lepivá. V krémech stačí mít okolo 2 % glycerinu, v tělovém mléku až 4 %, v šamponu se osvědčilo cirka 5 % glycerinu. Pokud se chystáte macerovat byliny, glycerinová složka by měla tvořit cirka polovinu objemu macerační tekutiny.

Využití glycerolu v dalších odvětvích

Pojďme ještě do dalších odvětví lidské činnosti. Poměrně dlouho už glycerin známe jako součást výbušnin (nitroglycerin), ovšem i léku pomáhajícího kardiakům, dále jej najdeme v detergentech, v lepidlech, pryskyřicích a dalších materiálech, které využívají jeho schopnosti zvyšovat pružnost, přilnavost a soudržnost, vázat na sebe vodu.

Přídavkem glycerinu se zvyšuje nejen jejich využitelnost k různým účelům, ale též prodlužuje celkovou životnost. A hádáte správně, že je i součástí impregnací. V domácnosti se dá s výhodou využít podobně jako silikonový olej – k oživení povrchů. Dobré zkušenosti jsou s glycerinovými přípravky v zimě venku – s vodou totiž vytváří nemrznoucí směs. Díky tomu je z něj dobrá prevence proti přimrznutí dveří auta, zamrznutí zámku a podobně.

zasněžené zrcátko auta

Zajímavé je využití glycerinu k odstranění zbytků vody odkudkoliv (vodu na sebe silně váže). Glycerin bývá součástí těsnění, silentbloků, hadic, těsnění kufrů či dveří automobilů – zkrátka všude, kde oceníme pružnost, vláčnost, odolnost proti mrazu a dlouhodobou životnost.

Ale ani tím výčet jeho dalšího využití nekončí. Například v potravinářství jej najdete ve spoustě mražených produktů. Proč? Zabraňuje totiž tvorbě ledových krystalků, což vylepšuje strukturu mražené potraviny po jejím rozmrznutí. Setkáte se s ním ale i v dezertech, zdobicích pastách na dezerty, v lepidlech na rýžový papír nebo ve zmrzlinách.

elektronická cigareta

Věděli jste, že glycerin je i součástí náplně do elektronických cigaret, přidává se do méně kvalitních vín, jako sladidlo do šlehaček v bombičkách nebo změkčovadlo do želé?

 V potravinářství si vysloužil označení E 422.

Byla u glycerolu prokázaná škodlivost?

Škodlivý je glycerin pouze ve vysokých koncentracích a při neuváženém použití. Předávkování může nastat při požití cirka 100 g glycerinu, což je ale téměř nemožné. Někdy může vyvolat bolesti hlavy nebo podráždění kůže – většinou po nevhodném použití této látky, která je pro naše tělo jinak zcela přirozená.

Jak vyrobit glycerin?

Glycerin nemá smysl si vyrábět doma. Jeho průmyslová výroba je efektivní a velmi levná – takže byste ani moc neušetřili. K produkci je navíc potřeba louh, což není zrovna bezpečné (v domácím prostředí). Glycerin je vždy lepší si koupit – a teprve z něj doma připravovat vlastní přírodní kosmetiku.

Tekutý glycerin – kde ho koupit?

rostlinný glycerin
Rostlinný glycerin v BIO kvalitě Anaé by Ecodis

Rostlinný glycerin – nebo též tekutý glycerin lze pořídit v našem obchodě. Stačí navštívit sekci Přírodní kosmetika a osobní hygiena – DIY domácí výroba. Zde naleznete například Anaé by Ecodis Rostlinný glycerin BIO v balení 200 ml. Oleje, jíly a květové vody, které pak můžete s glycerinem smíchat, najdete ve stejné kategorii e-shopu.

Článek pro Econea.cz napsala Lenka Rutteová.

Vánoční eko tipy 2022

Jaké eko dárky jsou letos v kurzu? Vyzobali jsme zelené hity, se kterými nešlápnete vedle:

Dva pečující dárečky v jednom krásném balení od naší srdcovky laSaponaria.Omrknout
Tierra Verde přinese pravou vůni máty, pomeranče a rozmarýnu do všech zelených domovů.Očíhnout
Tři poklady od čistě přírodní kosmetiky Kvitok okoření láskyplné chvilky.Omrknout
Zklidňující voňavá péče od milované Purity Vision pro suchou pokožku i roztěkanou mysl.Očíhnout
Podmanivé vůně a chutě poctivých čajů Sonnentor pro ještě kouzelnější Vánoce.Omrknout
100% přírodní svíčka Mulieres s perníčkovou vůní, plápolá až 35 hodin.Očíhnout

Prosíme, sdílejte článek mezi své přátele. Třeba obohatí i je:

[social_warfare]
Vášnivá cestovatelka s kreativním duchem. Nenapravitelná životní optimistka. Její zapálení pro ekologii začalo u soběstačných domů. Pokračovalo v cestě k veganství. A dál roste v psaní řádků pro inspiraci ke změně a uvědomělejšímu životu. Pohání ji víra v dobro, neskutečná krása přírody, mazlení se zvířaty, běh a jóga.

Diskuse

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..