1 komentář Přečtete za: 3 min

7 druhů salátožroutů aneb rozlouskněte výživové směry “zelených” lidí

Máte “guláš” mezi vegetariány, reduktariány, flexitariány, vyznavači rostlinné stravy nebo vegany? Nebo mezi ně už patříte? V dnešním článku nabitém tipy se dozvíte, kde najít informace, recepty a dobroty, u kterých nebyl zkřivený vlásek zvířatům, lidem ani Zemi.

Výživové směry “zelených” lidí

Snižování spotřeby živočišných produktů je v módě. Lidé jedí méně masa, vajíček i mléčných produktů z mnoha důvodů – nejčastěji kvůli svému zdraví, kvůli týrání a zabíjení zvířat a z ekologických důvodů. Jaké směry dneska “frčí”?

Reduktariánství

Je omezování živočišných produktů v jídelníčku pro udržitelnější, zdravější a soucitnější svět.

Flexitariánství

Znamená převážně vegetariánský jídelníček s občasnou konzumací masa. To by nemělo pocházet z velkovýroby, ale z šetrné farmy či biofarmy. Pro mnoho lidí je přijatelnější než vegetariánství nebo veganství.

Vegetariánství

Je nejčastěji bezmasé stravování s konzumací vajec a mléčných výrobků. Existuje ale celá řada typů vegetariánství, které vylučují nebo naopak zahrnují některé potraviny1.

Rostlinné stravování

Je jídelníček s minimem živočišných produktů2 3, nebo úplně bez nich. Nejčastěji ze zdravotních důvodů (alergie, intolerance, léčení nemoci,…) nebo jako prevence civilizačních chorob.

Veganství

Neznamená “jen” vyřadit z jídelníčku živočišné produkty jako u 100% rostlinného stravování. Veganům záleží také na tom, aby kvůli nim netrpěla zvířata, planeta ani další lidé. To ovlivňuje jejich životní styl a nakupování celkově (obuv, módní doplňky, oblečení,…).

Raw stravování (živá strava/vitariánství)

Je výživový směr, ve kterém se suroviny připravují v co nejpůvodnější podobě (do 42-45 °C), aby se v nich zachovaly aktivní enzymy a všechny minerály a vitaminy.

Frutariánství

Je typ raw veganství, při kterém se jí pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody kromě brambor a luštěnin.

Časopis The Economist označil rok 2019 za rok veganství. Lidí, kteří se vzdávají masa a živočišných výrobků, stále přibývá.4

“Nebezpečí” vyřazení masa z talíře

Je dost možné, že když jednou bezmasý styl života “ochutnáte”, už se k pojídání mrtvých těl nevrátíte. Že zní spojení mrtvé tělo odpudivě? Ano, zní. Ale je lepší si přiznat, co si doopravdy lidé dávají do pusy pod nálepkou “maso”.
Může se stát, že po reduktariánství, flexitariánství nebo vegetariánství budete chtít živočišné produkty na nějaký čas vyřadit. Určitě doporučujeme přecházet na veganskou stravu po krocích. Stačí malé krůčky každý den.

Na veganské i neveganské dietě je potřeba si ohlídat příjem důležitých látek, aby naše zdraví prospívalo. Více informací najdete v našem článku Brát či nebrat, klíčové doplňky stravy nejen pro vegany.

Oči otevírající dokumenty o dopadu živočišných produktů na naše zdraví a planetu najdete v našem článku Tipy na dokumentární filmy pro zelené hrdiny.

Výhody veganského stravování

Správně a zdravě sestavený veganský jídelníček má celou řadu výhod5 6:

  • Žádná antibiotika ani růstové hormony na vašem talíři.
  • Zdravá tělesná váha a prevence obezity.
  • Prevence rakoviny.
  • Nižší rizika onemocnění cukrovkou, štítné žlázy a srdce.
  • Zlepšení funkce ledvin.
  • Zdravější kůže.
  • Menší bolesti při artritidě.
  • Snížení uhlíkové stopy.
  • Méně utrpení a úmrtí zvířat.

„Existují predikce, že kdyby měl každý člověk spotřebu masa jako průměrný Američan, tak bychom potřebovali tři a půl planety, abychom se uživili. V případě, že by se každý člověk stravoval vegansky, planeta by byla schopná uživit deset miliard lidí”7 Jan Gojda, lékař

Co jíst

V dnešní době je snadné stravovat se s méně živočišnými produkty, nebo je z talíře úplně vyřadit. Vaše chuťové buňky se můžou mít i nadále jako v bio eko bavlnce. 😉 Existují náhražky masa (veganské burgery, kebaby, salámy, špekáčky i šunky), veganské majonézy, sýry, pomazánky i zmrzliny. Zkrátka vše, na co si jen váš mlsný jazýček vzpomene. Bezmasé potraviny jsou nejčastěji označené logy V-label vegetarian, V-label vegan a Vegan. A v ČR je už seženete v každém obchodním řetězci.

Kde lovit recepty:

veganskavyzva.cz– pomáhá lidem zažít si veganský životní styl na 30 dní se vším všudy – recepty, tipy na restaurace, veganskou kosmetikou,…,
v e-bookových kuchařkách České veganské společnosti,
v receptech a knihách od Kuchařky ze Svatojánu (Evy Francové),
veganka.cz,
a co teda jíš,
veganotic.cz,
goodmoodspoon.com – 100% rostlinné recepty,
veg-ethique.blogspot.cz,
blueveganpig.blogspot.cz – český videoblog s recepty i testováním produktů na domácím trhu,
veganfoodporn.cz,
bezkrutosti.blogspot.cz,
veggie-fish.blogspot.cz,
ve FB skupinách Vegan CZ & SK a Veganská DIY kuchařka.

TIP
Pro čerstvé a lokální potraviny mrkněte na scuk.cz a freshbedýnky.cz.

Kde se najíst “venku”

Vegetariánské a veganské restaurace najdete na pár kliknutí v ČR i po světě díky projektu HappyCow. Web nebo mobilní aplikace vám vyhledají bezmasé restaurace ve vašem nejbližším okolí i s recenzemi. V HappyCow se můžete také propojit s podobně naladěnými lidmi a zajít na vege baštu spolu.

O veganství ze všech stran

Aby se vám v zeleném světě lépe a snadněji orientovalo, přikládáme tipy na projekty, které jsou užitečné na cestě k ekologičtějšímu a soucitnějšímu životu.

soucitne.cz – web o veganství a aktivismu. Najdete na něm zpravodajství, recepty, přehledy a mnoho dalšího.
veganka.cz – web o veganství (a také sportu), včetně podcastů a videí.
vegan-fighter.com – web věnovaný bojovým sportům a alternativním stylům výživy.
touchoflovershands.cz – český blog, který na veganství nahlíží z mnoha různých úhlů pohledu (recenze, reportáže, rozhovory,…).
goveg.cz – starší web o veganství a důvodech k němu – etických, ekologických i výživových.

A co dál

Dnes jsem nakoukli pod pokličku “zeleným” jídelníčkům s důrazem na veganství. Jsme přece jen veganský e-shop, takže naše hodnoty jsou veganské. V příštím díle se podíváme na šev a podrážku veganské módě, obuvi a doplňkům. Máte se na co těšit. Ať už vyřadíte živočišné produkty z vidličky jen občas, nebo natrvalo, vězte, že to má velký smysl, dopad a efekt.

Prosíme, sdílejte výživové směry a tipy s dalšími lidmi, třeba se i jejich talíř zazelená:

Milovnice přírody a všeho živého. Ekologie pro ni začala být tématem, když žila dva měsíce na ostrově a viděla na vlastní oči, jaký dopad má každý lidský krok. Voda se neztrácela kdesi nenápadně v trubkách jako ve městech, vše bylo najednou odhalené. To jí navždy změnilo pohled na přírodu. V Econea.cz se jí splnil sen, že může o každodenních ekologických volbách psát.

1 komentář

Diskuse

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Share247
Tweet
Share